HomeSant Joan Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan

Posted in : Sant Joan on by : worldfoodweb

      

detalls

Per:

10-15 Persones

Temps:

1h

Dificultat:

Mig

massa mare

  • 100 Grams de farina de força
  • 100 Mil·lilitres de llet tèbia
  • 30 Grams de llevat fresc

Coca

  • 350 Grams de farina de força
  • 100 Grams de sucre
  • 45 Mil·lilitres de llet
  • 2 Ous
  • 80 Grams de mantega
  • Pell ratllada d’una llimona
  • Unes gotes d’essència de vainilla
  • Unes gotes d’aigua de tarongina
  • Un pessic de sal
  • Crema pastissera
  • Pinyons
  • Sucre per empolvorar.

Crema pastissera

  • 1 Litre de llet
  • 6 Rovells d’ou
  • 200 Grams de sucre
  • 75 Grams de farina
  • 50 Grams de fècula de blat de moro
  • Pell ratllada d’una llimona
  • 1 Beina de vainilla
  • Una branca de canyella

crema pastissera

  • Barreja en un cassó ampli la farina tamisada amb la fècula de blat de moro i el sucre, a continuació incorpora els rovells, mig got de llet i bat bé amb ajuda de les varetes. Posa a escalfar la llet amb la canyella, la pell de llimona i la beina de vainilla, no ha d’arribar a bullir.
  • Quan la llet estigui ben calenta, retira la canyella, la pell de llimona i la beina de vainilla i incorpora el preparat del bol. Cou a foc lent sense deixar de remenar fins que espesseixi. Un cop obtinguda la consistència desitjada, retira la crema pastissera del foc i deixa refredar a temperatura ambient.
  • Per evitar que es formi una pel·lícula seca a la superfície i obtenir una textura més vellutada, es pot afegir una mica de mantega quan encara està calenta i barrejar bé, així el greix evitarà que la crema es ressequi. Després convé tapar-la amb film transparent sense que toqui la crema i reservar a la nevera fins al consum.

coca

  • La nit anterior a l’elaboració de la coca, prepara la massa mare, barreja tots els ingredients i deixa’ls reposar en un bol tapat i col·locat en un lloc fresc. L’endemà, per preparar la massa de la coca pots utilitzar un bol gran si la fas a mà o una amassadora o robot de cuina.
  • Per començar, barreja la llet amb una mica de sal, la pell ratllada de llimona, la vainilla, la mantega a punt pomada i el sucre. Afegeix els ous i l’aigua de tarongina, barreja uns segons més. Incorpora la farina i la massa mare, la massa estarà a punt quan es desenganxi de les parets, tot i que s’enganxarà al fons del recipient, ja que és una massa enganxosa.
  • Disposa la massa en una superfície de treball lleugerament enfarinada i pasta lleugerament per començar a donar-li la forma ovalada. Col·loca la massa sobre la safata del forn coberta amb una tela de cocció i ves aplanant i donant-li forma fins a deixar un gruix d’1’5 centímetres aproximadament.
  • Deixa reposar a temperatura ambient fins que dobli el seu volum. Encén el forn a 180ºC.
  • Quan la massa hagi pujat, decora al teu gust amb la crema pastissera, els pinyons i escampar amb sucre. Introdueix la coca al forn a altura mitjana i s’enfornarà uns 20 minuts. Al forn augmentarà més el seu volum, es daurarà i desprendrà un aroma.
  • Una vegada que la coca estigui feta, retira-la del forn i deixa-la refredar sobre una reixeta. Quan s’hagi refredat, tapa perquè no s’assequi.